Klasična mesna lazanja z mocarello

Sestavine


Sestavine za mesno omako:

350 gramov mletega govejega mesa
400 ml paradižnikovih pelatov
1 žlica sladkorja
1/2 čajna žlička soli
ščepec popra
1/2 čajne žličke sladke paprike v prahu                              
Sestavine za bešamel:
2 žlici masla
1,5 žlice moke
500 ml mleka
ščepec belega popra in muškatnega oreščka
sol po okusu
Ostale sestavine:
250 gramov lazanja lističev
100 gramov topljive mocarele (ali edamca, gavde, trapista)


Priprava

  • Najprej pripravimo bešamel omako. V kozici na najvišji temperaturi stopimo maslo. Dodamo mu moko, ki jo nato ob rednem mešanju kuhamo le kakšno minuto oziroma toliko časa, da se na vrhu ne začne lepo peniti. Takrat prilijemo mleko. Vsebini dodamo sol, poper in muškatni orešček in jo zavremo. Ob rednem mešanju z metlico omako na srednji temperaturi kuhamo še toliko časa, da se lepo ne zgosti. Tedaj jo odstavimo. 
  • Nadaljujemo s pripravo mesno omake. V ponvi najprej zlato rjavo popečemo mleto meso. Nato prilijemo pelate. Omako osladkamo, solimo, ji dodamo poper in sladko papriko v prahu. Kuhamo še nekaj minut, nato pa odstavimo. 
  • V pekač najprej dodamo nekaj žlic bešamelne omake, tako da z njo da pokrijemo dno. Čez omako zložimo eno plast nekuhanih testenin. Te pokrijemo s še eno plastjo bešamelne omake in četrtino mesne omake. Vse skupaj potresemo z malo sira in postopek ponovimo še trikrat. Zaključimo s slojem testenin, ki jih prelijemo s preostankom bešamelne omake in potresemo s preostalim sirom. 
  • Lazanjo položimo v segreto pečico na 220 °C za 15 minut. Takrat temperaturo znižamo na 180 °C. Lazanjo pečemo še nadaljnjih 30 minut. 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Brezglutenski njoki z lososom, grahom in gorčično polivko

Kitajski jajčni rezanci s piščančjim mesom in rumeno papriko

Limonina pita